Mijn vorige bevallingen gingen erg snel

Na twee meisjes ben ik zwanger van een jongetje deze keer! Ik heb verloskunde gestudeerd, maar ben al een aantal jaar niet meer werkzaam. Ik weet dus precies hoe een bevalling werkt. Toch zie ik best op tegen de bevalling, omdat ik niet weet hoe mijn bevalling zal verlopen. De vorige 2 bevallingen gingen zo snel. Mijn eerste dochter is binnen 5 uur geboren en mijn jongste dochter binnen 2 uur. Wat als het deze keer nog sneller gaat?

Mijn man voetbalt op hoog amateur niveau buiten de stad en moet ook soms helemaal naar de andere kant van het land voor wedstrijden. Ik zie daar allemaal erg tegen op. De laatste weken mag hij ook niet meer mee naar uit wedstrijden van mij! Gelukkig wil hij dit zelf ook niet.

Heerlijk slapen op de regenboogontspanning

Ik heb een cursus yoga gedaan. Maar dit haalt mijn onrust niet helemaal weg. Van mijn zus kan ik het boek ‘HypnoBirthing, the Mongan Method’ lenen. Het lijkt me zweverig geneuzel, maar al bij de eerste bladzijde ben ik verkocht. Dit sluit precies aan bij mijn visie rondom zwangerschap en geboorte! En het is helemaal niet zweverig, maar juist erg mooi. Ik heb geen cursus gevolgd, maar alleen het boek gelezen. Inmiddels weet ik dat dat niet voldoende is. Maar toch vond ik die laatste weken van mijn zwangerschap heerlijk. Elke avond zette ik de regenboogontspanning (hypnobirthing CD) op en dan viel ik in slaap.

De uitgerekende datum

Op 19 januari 2014, mijn uitgerekende datum (de 3e keer op de 19e!) word ik om 2.40 wakker omdat mijn vliezen breken. Wat een raar gevoel! Wat nu? Dit heb ik nog niet eerder meegemaakt, dus van mijn ontspanning blijft niks over. Als ik naar de badkamer loop krijg ik meteen de eerste wee. En die doet meteen flink zeer! Geen mooie opbouw, zoals bij de vorige bevallingen.

Mijn man verschoont het bed, maar ik wil erop liggen, want staan is niks. De volgende wee doet weer erg zeer, ik voel al veel druk en kan dat niet wegademen. Ik ben mijn mooie hypnotechnieken ook vergeten ineens. Ik vraag mijn man om het bevalbad te vullen, want deze keer wil ik graag in bad bevallen. En hij belt meteen de verloskundige.

Liggend op de overloop

Om een uur of 3 zegt mijn man dat ik het bad in kan. Ik sta op uit bed en krijg op de overloop weer een wee. Staand opvangen voelt echt niet fijn, dus ga ik snel op de grond van de overloop liggen. Mijn man staat er raar naar te kijken.

Deze weeën voelen echt heel anders aan dan de vorige bevallingen. Daarbij had ik meer buikpijn. Deze weeën voelen aan als een stekende pijn, helemaal onderin mijn buik.

Eenmaal beneden plof ik in het bad. Omdat onze slaapkamer op de zolderverdieping is hebben we het bevalbad in het kantoorkamertje gezet. Op zolder mag je namelijk niet thuis bevallen. Het bed van onze oudste dochter hebben we op klossen gezet en gaan we gebruiken als ik niet in bad zou kunnen bevallen.

Met de tuinslang over mijn buik

Er staat nog maar een klein laagje water in het bad, maar het voelt al wel heerlijk. Omdat mijn dikke buik nog boven het water uitsteekt laat ik met de tuinslang het warme water over mijn buik lopen. We hebben een hele constructie moeten opzetten om het bad te kunnen vullen. De tuinslang (uiteraard goed schoongemaakt) loopt vanaf onze badkamer, door de gang naar de kamer waar het bevalbad staat.

Ik zet mijn HypnoBirthing muziek op en probeer de ‘golven’ weg te ademen. De HypnoBirthing ademhaling werkt inderdaad goed. Maar de volgende wee is een flinke perswee, er valt niks weg te ademen. Ik hang over de rand van het bad en maak flinke geluiden. Wat een oerkracht!

“Het voelt lekker”

Ik voel het hoofdje van de baby al komen. Ik ben een beetje bang om me over te geven aan mijn lichaam, ik wil graag de controle houden en daarom laat ik, als de wee voorbij is, met zachte persjes het hoofdje geboren worden. Het brandt en ik herinner me mijn positieve affirmaties. In plaats van denken dat het pijn doet, begin ik te denken: Het voelt lekker, het voelt lekker. En inderdaad, de pijn verdwijnt en het voelt fijn aan als het hoofdje geboren wordt.

Op zijn hoofdje voel ik heerlijke zachte haartjes. Ik wrijf erover met mijn hand, een heerlijk gevoel, daar komt mijn kindje!

Mijn man loopt nog ergens rond, dus ik roep hem er snel bij. Ik zeg dat hij de camera moet pakken omdat de baby er al bijna is. Ik laat hem het hoofdje zien. Mijn man had intussen zelf al de camera gepakt en filmt de rest van de geboorte.

DSCN6838Ik kan niet geloven dat hij er al is!

De volgende wee wordt onze zoon met een draaikolk in bad gelanceerd, om 3.15 uur. Ik pak hem snel op en hou hem nog even onder water. Dan pak ik hem bij me. Hij is heel rustig, maar ademt wel. Ik kan niet geloven dat hij er al is!

Na 30 seconden staan zijn 2 zussen in de kamer, ze waren wakker geworden van mijn geluid. Met zijn vieren bewonderen we de kleine man.

Na een poosje begint hij te huilen. Ik probeer hem warm te houden in het warme water. Mijn man en ik blijven tegen elkaar zeggen: “Hoe kan dat nou?, zo snel?!”

Daar is de verloskundige

Na 10 minuten stapt de verloskundige binnen. Ze is verrast dat de baby al is geboren! Omdat de navelstreng al is uitgeklopt navelt ze hem af. Mijn man en dochter knippen hem door. We wachten even af tot de placenta wordt geboren en ik krijg een synto prik in mijn been, vanwege eerder ruim bloedverlies en de snelheid van deze bevalling.

Na een kwartiertje besluiten de verloskundige en ik dat ik toch maar uit bad ga om de placenta geboren te laten worden. Ik ga in het bed van onze dochter liggen. Mijn man gaat met onze zoon naar boven en kleed hem lekker aan. Daarna leg ik hem aan de borst, hij drinkt meteen goed.

De placenta

40 minuten na de geboorte van onze zoon wordt ook de placenta geboren en is de bevalling compleet. De verloskundige moet mij nog een beetje hechten. Als ze klaar is kijk ik zelf, samen met man en kinderen de placenta na. Ze vinden het gelukkig niet eng, dat bloederige ding. De verloskundige maakt ondertussen beschuit met muisjes voor ons klaar. Daarna eten we gezellig met elkaar een beschuitje.

Rond 6 uur gaat de verloskundige weer naar huis. Mijn man legt onze dochters weer terug op bed, en ik kruip met mijn zoon in ons eigen schone bedje. Waar ik even daarvoor nog niets vermoedend lag te slapen.

35 minuten

Deze bevallig heeft dus maar 35 minuten geduurd! Een paar maanden na deze bevalling heb ik de opleiding tot HypnoBirthing practitioner gevolgd. Sindsdien geef ik de cursus met veel plezier!